Vastuullinen kasvattaja ei teetä pentueita rahasta

2238af3b68dfab5a270ce5fa9c7727d1Koirarodun kasvattaminen on vastuullinen tehtävä. Monissa maissa valitettavasti tapahtuu paljon väärinkäytöksiä kasvatuksen parissa. Viralliset koiraliitot ovat antaneet säädöksiä ja ohjeita koirien kasvattamisesta, jotta eläimiä ei käytettäisi hyväksi rahan ansaitsemiseen ja niitä pennutettaisi liikaa. Ensisijaisesti olisi parasta, että kaikki rotukoirien pennut rekisteröitäisiin, mutta rekisteröimätön pentu ei välttämättä tarkoita, että olisi kyse väärinkäytöksestä.

Koirien kasvattaminen on satojen vuosia vanha ammatti, jossa tiettyä rotua ja sen ominaisuuksia pyritään parantamaan ja kehittämään suunnittelemalla ja valikoimalla hyviä yksilöitä jalostukseen. Kasvatuksen tarkoituksena on saada rodulle sen ominaiset piirteet ja esimerkillinen luonne. Siten voidaan edelleen parantaa yksilöiden piirteitä oikeanlaisilla kasvatusvalinnoilla ja saada aikaan erityisen kauniita yksilöitä, jotka voivat menestyä näyttelyissä.

Valitessaan yksilöitä kasvatukseen, mikä tahansa puhdasrotuinen narttu tai uros ei käy, vaan vastuullinen kasvattaja valikoi yksilöitä, joilla on oikeanlaiset fyysiset ominaisuudet sekä ihailtava kuuliainen ja järkevä luonne. Vihaisia tai aggressiivisia koiria ei saa käyttää jalostuksessa, vaikka niillä olisi hyvät ja rotumääritelmän mukaiset piirteet.

Suomen kennelliitto määrittää, että pentueita saa samalla emällä olla kuusi ja jokaisen pentueen välillä on oltava vuosi yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Pentueen molempien vanhempien tulee olla rekisteriin merkittyjä puhdasrotuisiksi todettuja koiria, jotta pentue voidaan rekisteröidä.

Surullinen tosiasia on, että narttukoiria käytetään pentutehtailuun, jolloin emällä teetetään mahdollisimman monta pentua jokaisesta juoksusta. Tämä on vaarallista sekä emälle että pennuille, sillä emä ei ehdi palautua fyysisesti synnytyksen tuomasta rasituksesta ja on heikko tekemään uuden pentueen vain puolen vuoden jälkeen edellisestä synnytyksestä. Pahimmissa tapauksissa pennutukseen käytetty narttukoira menehtyy synnytykseen tai aliravitsemukseen, sillä synnytys ja imettäminen kuluttavat emän luustoa ja rakennetta sekä terveyttä. Juuri näiden väärinkäytösten välttämiseksi on tehty säädökset vastuullisia kasvattajia varten.

Pentuja ei siis koskaan tulisi teettää vain rahan vuoksi. Ansiotulojen saamiseen on paljon helpompiakin keinoja, jotka eivät aiheuta kärsimystä eläimille. Mahdollisuuksia on monia, tuloja haluava henkilö voi esimerkiksi tienata raha-ansioita sivustoilla kuten suomikasino247.com aiheuttamatta harmia kenellekään. Sivustolla pelaaminen antaa mahdollisuuden rahallisiin voittoihin, kunhan henkilö oppii pelaamaan taktikoiden ja taidokkaasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *