Pentujen syntymä

9151_dogsYksi kasvattajan mielekkäimmistä tehtävistä on synnytykseen valmistautuminen, siinä avustaminen ja pienten pentujen hoitaminen. Siihen on kuitenkin hyvä varautua etukäteen, sillä muutamia asioita on tärkeää muistaa jo ennen synnytystä ja sen aikana. Nartun kantamisaika on yleensä 63 päivä, mutta se vaihtelee 58 päivästä aina 66 päivään. Mikäli pennut eivät ole syntyneet 66 päivän jälkeen astutuksesta, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin ja selvittää, mistä voisi olla kyse. Pennut saattavat myös syntyä liian aikaisin, jolloin niiden kehitys ei välttämättä ole vielä tullut loppuunsa ja on mahdollista, että ne eivät selviydy muutamaa elinpäivää pidempään.

Noin kaksi viikkoa ennen oletettua syntymää on hyvä antaa nartulle tuttu ja rauhallinen paikka, jossa se voi valmistautua tulevaan synnytykseen. Narttu on hyvä eristää muista koirista ja valmistaa omaa pesää pentujaan varten. Emän kehon lämpötilaa kannattaa tarkkailla, sillä kun lämpötila laskee puoli astetta, synnytyksen tiedetään alkaneen ja varsinaiseen pentujen syntymiseen on muutamia tunteja. Huoneen on hyvä olla rauhallinen, hämärä ja lämpötilaltaan hieman normaalia huonelämpötilaa lämpimämpi.

Pentujen syntymän välissä saattaa kulua puolesta tunnista kahteen tuntiin ja tämä on normaalia. Jos synnytysten väli kestää vielä pidempään, voi olla hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Jos emällä ei ole voimaa ponnistaa tai jokin muu on vialla, eläinlääkärillä on apukeinot synnytyksen vauhdittamiseen.

Pennun syntymän jälkeen emä repii auki istukan, syö sen ja puhdistaa pennun. Tähän kasvattajan ei juurikaan tarvitse puuttua, sillä emä osaa luonnonvaraisesti toimia oikein. Mikäli pennut syntyvät aivan peräkkäin ja emä pesee toista, mutta toinen on vielä istukan sisällä, kasvattaja voi varovasti aukaista kalvoa kuonon päältä, jotta puhdistamaton pentu pääse hengittämään ja antaa se sitten emälle pestäväksi. Emä katkaisee napanuoran hampaillaan, eikä ihmisen tarvitse puuttua siihenkään, ellei ongelmia ilmene. Jos napanuoraa ei emä saisi katkaistua, kasvattaja voi varovasti leikata sen puhtailla saksilla noin viiden sentin päästä pennun navasta.

Pentujen syntymän jälkeen ja sen aikana on ennen kaikkea huolehdittava emästä. Emällä on oltava vettä ja sille tulee antaa ravitsevaa ruokaa niin paljon kuin se jaksaa syödä. Huoneen on hyvä olla lämmin, sillä pennut eivät ensimmäisenä elinviikkoinaan osaa säädellä kehonsa lämpötilaa, jolloin ne voivat vilustua ja kuolla. Siksi on myös tärkeää pitää pennut lähellä emäänsä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *