Pentujen ruokinta

feeding-your-puppy-1Kasvattajan on osattava ruokkia pennut oikealla tavalla sen jälkeen, kun ne imettävän emon maidon lisäksi alkavat tarvita muutakin ruokaa. Pennulle on annettava päivittäin sama määrä aterioita. Alle kymmenen viikkoisille ruoka on hyvä antaa viisi kertaa päivässä. Kymmenen viikkoisesta viisi kuukautta vanhaksi pentujen on hyvä syödä kolme kertaa päivässä, kun taas pentu on yli 5 kuukautta vanha, sille riittää ruoka kaksi kertaa päivässä. Pienet pennut osaavat odottaa jo ruokaa totuttuun ruoka-aikaan.

Säännölliset ruoka-ajat ovat mahdollisuuksien mukaan pitää suunnilleen samoina, jotta pitkät ruokailuajat eivät aiheuta pennulle vatsavaivoja tai ettei ruokaa jää syömättä. Joka tapauksessa pentu tottuu kyllä uudenkin perheen rytmiin tullessaan uuteen kotiin, mutta muutos on hyvä tehdä pikkuhiljaa. Pennun ruokailuun sopivimpia astioita ovat painavat keraamiset tai teräksiset astiat muovisten sijasta.

Pennuille on ostettava laadukasta ruokaa sen iän mukaan. Niiden tulee saada lämpimään veteen pehmennettyä turvotettua kuivaruokaa, jolla on myös hyvä jatkaa uudessa kodissa. Monella koiranruokamerkillä on tarjolla ruokaa pennuille elinkuukausien mukaan ja nuorelle koiralle. Jos ruoka vaihtuu, uutta ruokaa on hyvä sekoittaa vanhaan pikkuhiljaa, jotta pennun vatsa tottuu eri merkkiin, joissa on vähän eroavaisuuksia. Koiranruoan merkillä ei ole väliä, kunhan se on ravitsevaa ja siinä ovat kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Oikean merkin kasvattaja ja uusi omistaja voi löytää kokeilemalla.

Pienen pennun ruokaan pikkuhiljaa voi kuivaruuan joukkoon lisätä esimerkiksi jauhelihaa, riisiä, raejuustoa, maustamatonta ja sokeritonta viiliä tai piimää. Eläinkaupoista sekä markettien eläintarvikkeiden pakasteosastoista on mahdollista saada nykyään hyviä ja laadukkaita raakaravintotuotteita. Kasvattaja voi opettaa pennut halutessaan esimerkiksi istumaan rauhassa ennen ruoan antamista ja palkita pennut ruoka-annoksella. Pennun on saatava syödä rauhassa ja kasvattaja varmistaa, että pennulla tulee aina olla raikasta vettä tarjolla.

Ruoka-annoksen määrä riippuu pennun painosta, jota kannattaa seurata esimerkiksi viikon välein tai useammin. Pennut lihovat helposti, mikä voi aiheuttaa kasvuongelmia, joten pennun lihottaminen ei ole tarpeen. Ruokapussien kyljestä löytyvät ruokintamäärät ovat kuitenkin avuksi. Aikuiselle koiralle annettava ruoan määrä riippuu koiran lihaksiston kunnosta ja koiran käyttötarkoituksesta sekä liikunnallisuudesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *