Pennun ulkoilutus ja sisäsiisteys

Mommy-dog-and-puppiesKasvattajaa aloittaa pennun talutuskoulutuksen vasta vähän ennen sen luovutusta suojaavien rokotusten jälkeen. On hyvä ulkoiluttaa pentua lyhyillä lenkeillä usein 3-5 kertaa päivässä ja enemmänkin, jotta sen luusto ja lihaksisto kehittyy normaalisti ja se saa tarvitsemaansa aktiviteettia.

Pentu voidaan päästää juoksemaan vapaaksi myöhemmin, kun on selvää että se tottelee omistajaa, eikä vaaroja pennulle ole. Hyvä vaihtoehto on tarkoin aidattu koiratarha. On hyvä olla antamatta pienen pennun tutustua täysin vieraisiin koiriin, sillä sen vastustuskyky mahdollisia sairauksia vastaan ei ole vielä täysin kehittynyt.

Sisäsiisteys

Pentujen sisäsiisteysopetus on uuteen kotiin tullessaan vasta alussa, koska niiden talutuskoulutus ja ulkoilu aloitetaan suojaavien rokotusten jälkeen. Huolellisella sisäsiisteysopetuksella pennun on mahdollista oppia sisäsiistiksi kokonaan parissa kuukaudessa, narttukoiralla opettelu saattaa viedä hieman kauemmin. Koiranpentu voi virtsata hereillä ollessaan kerran tunnissa ja ulostaa 4 kertaa päivässä, myös yöllä 1–2 kertaa. Puolivuotias koira virtsaa 3–4 kertaa päivässä ja ulostaa 1–2 kertaa, joten koiralle tulee tarjota mahdollisuus ulkoiluun vähintään 3–4 kertaa päivässä.

Tärkeintä on viedä pentu ulos usein lyhyille lenkeille. Se tulisi ottaa syliin ja kiiruhtaa ulos heti heräämisen jälkeen, tai kun se on syönyt ruokansa tai juuri käynyt juomassa tai puuhastellut lelujensa kanssa. Pennun kanssa ei leikitä tai tehdä tehtäviä ennen kuin se on ymmärtänyt pissata ja ulostaa, jotta se ymmärtää mistä ulkoilussa on kyse. Sisään pitäisi tulla vasta kun pentu on tehnyt tarpeensa, mutta kylmällä ilmalla on hyvä pitää ulkoilut lyhyinä, jottei sekä omistaja että pentu vilustu.

Joka kerta, kun pentu tekee tarpeensa oikeaan paikkaan ja oikealle alustalle, sitä tulee palkita oikein toimimisesta. Tarpeidentekoa ei tule häiritä, vaan on toimittava heti kun koira on valmis. Pentua on kehuttava ja palkkiona voi käyttää myös makupalaa. Koiraa ei tarvitse nuhdella, kun se tekee tarpeensa sisälle varsinkaan jos vahinko on jo tapahtunut aiemmin, koska se ei enää ymmärrä rankaisun johtuvan ulostamisesta tai virtsaamisesta sisälle. Vahingot on parempi jättää huomiotta ja siivota pois nopeasti.

Kun pentu kasvaa, koiran sopiva ulkoilutusväli on kolme kertaa päivässä, aamuruoan ja iltaruoan jälkeen sekä keskellä päivää. Koiran tulisi olla satunnaisia vahinkoja lukuun ottamatta sisäsiisti keskimäärin 6 kuukauden ikään mennessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *