Pennun luovutus ja kotiuttaminen

Goldfish jumping out of the aquarium isolated on white background. Search of freedom.Kun kasvattajan alkutyö on tehty, pentueen ne pennut, jotka luovutetaan uusiin koteihin, pääsevät tutustumaan uusiin perheisiinsä jo usein ennen varsinaista luovutusta. Kahdeksanviikkoinen pentu voidaan jo luovuttaa itsenäiseen elämään perheelle, joka siitä tulee huolehtimaan sen loppuelämän. Luovutuspaikka ja aika sovitaan erikseen jokaisen uuden omistajan kanssa. Jos kotimatka on pitkä, uuden omistajan on hyvä varata mukaan vettä, juomakippo ja koiralle tarkoitettu matkustuskoppa. Myös makupaloja ja penturuokaa on hyvä ottaa mukaan. Luovutuksen yhteydessä kasvattaja antaa tiedot koiran hoitoa varten ja yhdessä käydään läpi pennun paperit.

Uusiin tiloihin ja perheeseen tutustumiseen tulisi suhteutua kärsivällisesti

Uuden omistajan on hyvä varata pennulle oma rauhallinen tila, jossa ei saa olla vaarallisia esineitä, kuten sähkölaitteita tai teräviä esineitä. Pennun ensimmäisinä päivinä uudessa kodissa on hyvä antaa sen tutkia uusia tiloja rauhassa ja levätä tarvittava määrä. Jos pentu on yöllä levoton, voi olla hyvä varata sille lämmin peti lähellä omistajaa ja varmistaa että sillä on puhdasta vettä saatavana. Joskus herätyskellon tikitys ja kuumavesipullo saattavat rauhoittaa pentua, koska se mieltää äänen emän sydämenlyönteihin, mutta se tottuu kyllä omaan kotiinsa. Sitä voi helpottaa sylissä pitäminen ja huomio, toki sen pitää tottua olemaan rauhassa myös yksin. Myöhemmin se voi tottua nukkumaan sille tarkoitetulla paikalla, mutta ensimmäisinä päivinä ja öinä se todennäköisesti on levoton yksin.

Toisiin koiriin tutustuminen

Tutustuminen perheen muihin mahdollisiin koiriin on hyvä tehdä puolueettomalla maaperällä. Normaalisti aikuiset koirat suhtautuvat suopeasti pentuihin, eikä pentua koeta uhkana reviirillä. Jos perheessä on lapsia, tulee pennun antaa tutustua heihin omaan tahtiinsa ja pennun ehdoilla. Sopeutumisessa uuteen paikkaan tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä juuri emästä ja muusta pentueesta erotetun pennun kotiuttamisessa.

Yksinoloon tottuminen

Koiranpentu ei osaa luonnostaan olla yksin, vaan se on tottunut emänsä ja sisarustensa jatkuvaan läsnäoloon. Sen takia pentu on hyvä kouluttaa yksinoloon pikkuhiljaa. Ensimmäiset päivät pennun kanssa olisi hyvä viettää niin, että joku on koko ajan kotona ja yksin jäämistä harjoitellaan muutamia minuutteja kerrallaan. Kun kotoa lähdetään, pentua ei tulisi hyvästelllä vaan huomiotta postua, jotta se ymmärtää, että tuleminen ja meneminen on jokapäiväistä normaalia toimintaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *