Koiran astuttaminen

Uroksen valitseminen

65636-300x215-Whippet_coupleKun kasvattaja päättää astuttaa narttunsa, siihen valmistautuminen alkaa sopivan uroksen valitsemisesta. Uros saattaa olla kasvattajan oma tai kasvattaja voi päättää käyttää toisen kasvattajan urosta. Tärkeää on varmistaa, että koirat eivät ole sukua keskenään, sillä liian läheinen sukulaisuus voi aiheuttaa häiriöitä tulevien pentujen kasvussa tai jopa epämuodostumia tai muita häiriöitä. Hieman kaukainen sukulaisuus ei kuitenkaan ole niin vakavaa, vaikka mieluummin uroksen ja nartun tulisi olla täysin erilaisista sukukannoista. On tärkeää selvittää, että uros on kirjattu kennelliiton rekisteriin ja sillä on sukutaulu, jotta pennut saadaan rekisteröityä puhdasrotuisiksi koiriksi.

Ajankohta riippuu nartusta, mutta parhaaksi ajaksi on todettu kahden viikon aika alkaneesta juoksusta. Juoksun alkamisella tässä tarkoitetaan sitä, kun emäkoiran vuoto alkaa. Aika tälle vaihtelee eri nartun mukaan, mutta kun vuoto alkaa hiipua ja vaaleta, oikea aika astutukselle lähestyy. Kun narttu on sukukypsä, astutus onnistuu, muuten se ei helposti anna urokselle lupaa astua sitä.

Narttu ja uros tutustuvat

Kun uros ja narttu tapaavat, alkaa nopeatempoinen tutustumisleikki. Uros on todennäköisesti innokkaasti jo astumassa narttua ja on haistanut jo hyvän matkan päästä, että tällä on juoksu. Parasta on antaa astutuksen tapahtua neutraalissa olosuhteessa, jossa ei olla kummankaan kotona ja mahdollisesti rauhallisessa ilmapiirissä, jossa ei ole muita koiria. Koirat haistelevat toisiaan ja saattavat olla hieman leikkisiä, ja pian uros nousee nartun selkään astuakseen sen.

Toimenpide onnistuu, kun koirat jäävät kiinni toisiinsa hetkeksi. Tämä on normaalia eikä sitä tule pelästyä tai koittaa irrottaa koiria toisistaan. Kiinnijääminen on narttukoiralle joskus epämiellyttävää ja se saattaa vikistä tai huutaa, mutta tilanne menee muutamassa minuutissa ohi. Jos narttu on kovin levoton, omistajan on hyvä pitää siitä kiinni, ettei se yritä rimpuilemalla saada itseään irti uroksesta.

Tapahtuman jälkeen narttua ei kannata heti päästää ulos pissalle, vaan on hyvä ottaa narttu syliin tai viedä suoraan autoon. Astutuksia voi olla hyvä suorittaa kahtena peräkkäisenä päivänä enemmän kuin yksi, jotta voidaan varmistua, että narttu todennäköisemmin tulee tiineeksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *